Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přehrada Oroville je stabilizovaná, domovy ale muselo opustit 200 tisíc lidí

USA
USA
Foto: Pixabay

Oroville - Vyhrocenou situaci na přehradě Oroville v severní Kalifornii, kde eroze vážně poškodila takzvané skluzy, tedy odtokové dráhy přelivů, se již vodohospodářům podařilo stabilizovat. Protržení díla, které se potýká s nadbytkem vody, ale podle odborníků nikdy nehrozilo, napsal list The Washington Post.

"Byla nařízena okamžitá evakuace pod přehradou Oroville a v oblastech podél toku (řeky Feather). Toto není cvičení, toto není cvičení," oznámil v neděli na sociálních sítích místní šerif. Silnice vedoucí na jih směrem k Sacramentu byly po vyhlášení evakuace ucpané.

Situace už je pod kontrolou, v oblasti pod přehradou nicméně nadále platí vyhlášená evakuace, která se dotkla takřka 200.000 lidí. 

Na začátku února technici nečekaně zjistili, že eroze podemlela hlavní skluz od primárního přelivu. Ve více než kilometr dlouhém betonovém korytu se objevila velká díra, kterou zatím není možné opravit například zasypáním kameny.

Silný dešť a tání sněhu způsobily, že do přehrady přiteklo tolik vody, že poprvé v padesátileté historii díla začala přetékat mimo primární přeliv i přes ten nouzový. Od nouzového přepadu není vybudován betonový skluz a jako odtokový kanál zde slouží stráň. Voda následně poškodila i tento nouzový skluz.

Hladina vody v přehradě mezitím výrazně poklesla a již v neděli večer se odtok přes nouzový přeliv zastavil. Situace se stabilizovala i na skluzu pod hlavním přelivem a odtoková dráha nevykazuje žádné další erozní škody. Vodohospodáři nadále přes přeliv odpouštějí zhruba 3000 kubických metrů za sekundu.

Témata:  USA přehrady

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy