Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abdeslam žije v počítačové hře a jeho bezducnost je propastná, líčí právník

Modlíme se za Paříž
Modlíme se za Paříž
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Brusel - Terorista Salah Abdeslam, podle všeho jediný z pařížských atentátníků, který listopadový útok přežil, byl vydán do Francie. Belgická policie jej zadržela 18. března, jen čtyři dny před teroristickými útoky v Bruselu. Abdeslam nejdříve vydání do Francie odmítal, po bruselských útocích změnil názor.

Šestadvacetiletý Abdeslam utíkal policejním složkám čtyři měsíce. Po útocích, kterých se přímo účastnil, byl nejhledanějším mužem Evropy. Smyčka se ale pomalu stahovala a stopa vedla do Bruselu, kde byl také 18. března terorista zadržen.

Belgie ve středu rozhodla o vydání teroristy do Francie. Podle francouzského ministra spravedlnosti Jeana-Jacquese Urvoase bude Abdeslam umístěn do přísně střeženého vězení v Paříži, uvedla agentura Reuters. Z Belgie jej do francouzské metropole přepravil vrtulník.

Podle agentury Reuters Abdeslam vyšetřovatelům přiznal, že k útokům zajišťoval logistiku, pronajal si na své jméno dva vozy, které teroristé použili k cestě do Paříže, a že se sám měl odpálit na národním fotbalovém stadionu, kde zrovna probíhalo přátelské utkání mezi Francií a Německem, na které se přišel podívat i francouzský prezident Francois Hollande. Ale nakonec Abdeslam vycouval a neodpálil se. Sebevražedný pás hodil do popelnice.

"Řekl mi, že má co říct a že to řekne. Chce mluvit. Nám, coby jeho advokátům, záleží na tom, aby se mu dostalo spravedlivého procesu a aby byl odsouzen za věci, které spáchal a ne za ty, které nespáchal. A to je důležité, protože je jediný přeživší," řekl agentuře Reuters významný francouzský právník Frank Berton, který povede obhajobu.

Včera se objevilo na internetu video z pařížské restaurace Comptoir Voltaire, zachycující sebevražedný útok spáchaný Abdeslamovým bratrem Brahimem. Terorista vstoupil do restaurace a mezi nic netušícími hosty se odpálil. Naštěstí jediným, kdo při útoku zahynul, byl právě Brahim Abdeslam. Hosté restaurace vyvázli s lehčími zraněními.

Zdroj: YouTube

V Belgii byl Abdeslam obviněn kvůli přestřelce s policisty, při které byl zadržen. Zřejmě si ale bude muset najít jiného advokáta. Jeho belgický advokát Sven Mary už má plné zuby výhrůžek, které mu kvůli případu chodí, a také svého klienta.

"Je to malý idiot z Molenbeeku (belgická čtvrt - pozn. red.), který se živil drobnou kriminalitou. Je to následovník, a ne vůdce. Má inteligenci popelníku a jeho bezduchost je propastná," vyjádřil se Sven Mary o Abdeslamovi.

"Je to typický příklad generace, která vyrostla na GTA (počítačová hra - pozn. red.), a která si myslí, že žije v počítačové hře. On a jeho kamarádi dokázali očernit celé své náboženství. Zeptal jsem se ho, jestli četl Korán, protože já ho četl, a on mi odpověděl, že si přečetl nějaký výklad na internetu. Pro prostou mysl je to perfektní. Víc nezvládnou pochopit," popisoval podle listu The Telegraph Mary svého bývalého klienta.

"Ještě před rokem a půl chodil do nočních klubů v Amsterdamu. Jediným vysvětlením, jak se mohl radikalizovat, je podle mě propaganda na internetu. Díky ní získáte dojem, že Muslimové jsou obětí nespravedlností," dodal Mary.

Při teroristických útocích v Paříži zahynulo 13. listopadu 2015 130 nevinných lidí. Sedm teroristů se odpálilo u fotbalového stadionu a v několika restauracích. Nejhorší masakr ale rozpoutali v hudebním klubu Bataclan, kde probíhal koncert americké skupiny Eagles of Death Metal.

Témata:  Salah Abdeslam Belgie teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

8. května 2024 21:57

Policie objasnila vraždu v Plzni. Motivem byly partnerské neshody

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy