Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atény jsou s úpravami své ekonomiky na dobré cestě, myslí si místopředseda EK

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Brusel - Řecko je na dobré cestě s úpravami své ekonomiky potřebnými pro to, aby si zajistilo další splátku peněz ze záchranného úvěru. Uvedl to místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Dodal také, že Mezinárodní měnový fond je příliš pesimistický ve svém výhledu vývoje Řecka a nedaří se ho přesvědčit ke změně názoru.

Evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici dnes rovněž uvedl, že ve středu pojede do Atén, aby zde pomohl uzavřít kontrolu plnění požadavků na reformy, které jsou součástí záchranného programu. Dokončení kontroly je nutné k uvolnění další splátky peněz pro Řecko.

Guvernér řecké centrální banky Jannis Sturnaras upozornil, že rychlá dohoda o uvolnění dalších peněz se zahraničními věřiteli je důležitá pro udržení vzestupu řecké ekonomiky.

Uvolnění dalších peněz z programu ohrozily měsíce hašteření kvůli změnám na pracovním a energetickém trhu v Řecku, které doplnily neshody mezi MMF a evropskými věřiteli Řecka kvůli fiskálním cílům. MMF se nezapojil do třetího záchranného programu a působí pouze jako neoficiální poradce, někteří představitelé eurozóny však jeho zapojení vyžadují a eurozóna potřebuje, aby program zaštítil svými odbornými znalostmi. MMF však zapojení odmítá, dokud nebude mít jistotu, že Řecko je schopné se vymanit ze spirály dluhů.

"Problém je, že MMF přichází s velmi pesimistickými prognózami růstu a fiskálního vývoje pokud jde o Řecko. Navíc neupravuje tyto prognózy na základě faktů, vycházejících ze skutečných výsledků," prohlásil Domrovskis a zdůraznil, že plnění řeckého programu je na správné cestě.

Evropská komise odhadla, že řecká ekonomika v letošním roce vzroste o 2,7 procenta a příští rok růst zrychlí na 3,1 procenta. EK také čeká příští rok přebytek primárního rozpočtu Řecka, tedy bez nákladů na obsluhu dluhu, 3,7 procenta. MMF se však domnívá, že bude činit pouze 1,5 procenta. Fond také trvá na tom, že zadlužení Řecka, které se má letos snížit na 177,2 procenta hrubého domácího produktu z loňských 179,7 procenta HDP a příští rok pak na 170,6 procenta, je stále neudržitelně vysoké a že Řecku je potřeba od dluhů ulevit. Německo a několik další zemí eurozóny však tvrdí, že pokud Řecko uskuteční dohodnuté reformy, nebude oddlužení potřeba.

V pátek se zástupci MMF a eurozóny dohodli, že Atény musí do roku 2018 uskutečnit reformy v hodnotě 1,8 miliardy eur (48,6 miliardy Kč), což odpovídá jednomu procentu HDP. Další reformy ve stejné hodnotě musí Řecko provést po roce 2018.

Řecko bude potřebovat větší částku peněz letos v létě, kdy ho čeká splátka dluhu 7,2 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Témata:  Řecko Evropská komise (EK) Mezinárodní měnový fond (MMF)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy