Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá armáda posiluje, koupí šest válečných lodí

Bundeswehr, němečtí mariňáci
Bundeswehr, němečtí mariňáci
Foto: Bundeswehr

Berlín - Agentura Reuters informuje, že německé ministerstvo obrany hodlá zakoupit hned šest víceúčelových válečných lodí MKS-180. Původně přitom plánovalo koupit pouze čtyři, informoval mluvčí resortu.

Lodě mají být určené k útokům na cíle na souši i pod vodou a k poskytování letecké ochrany jiným plavidlům. Cenu nového obchodu Berlín neupřesnil, oznámil ale také užší spolupráci s norským námořnictvem.

První čtyři lodě v odhadované hodnotě zhruba čtyř miliard eur (108 miliard Kč) mají být dodávány od roku 2023. Rozhodnutí o pořízení případných dalších dvou plavidel se původně neplánovalo dříve než v roce 2030. O zakázku soutěží tři konsorcia - německé, nizozemské a německo-britské.

Ministerstvo obrany zároveň uvedlo, že v budoucnu bude s Norskem společně vyvíjet a provozovat ponorky a rakety. Norská vláda uvedla, že Berlín koupí od Osla rakety za zhruba miliardu eur (27 miliard Kč).

Témata:  Německo Německá armáda

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy