Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme ještě lepší obchodní vztahy s Kanadou, prohlásil šéf Bílého domu po schůzce s Trudeauem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Kanadský premiér Justin Trudeau se dnes ve Washingtonu sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Po jednání šéf Bílého domu prohlásil, že chce vylepšit vzájemné obchodní vztahy.

Trump tak reagoval na dotaz novinářů k možným změnám Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), kterou americký prezident považuje za špatnou.

Trudeau uvedl, že mnoho Kanaďanů hledí na očekávané změny dohody s obavami, protože jejich pracovní místa závisejí na propojení americké a kanadské ekonomiky. „Miliony pracovních míst na obou stranách hranice jsou závislé na vztazích a obchodování mezi USA a Kanadou," řekl premiér.

Trump uvedl, že obchodní vztahy s Kanadou jsou velmi výjimečné. „A my je ještě vylepšíme," řekl. Dodal, že situace na severní hranici USA je naprosto odlišná od té jižní mexické. „Po mnoho a mnoho let bylo obchodování (s Mexikem) vůči USA nespravedlivé," vysvětloval šéf Bílého domu.

Během předvolební kampaně republikán opakovaně zmínil o tom, že NAFTA je překonaná a že na dohodu, pokud jde o obchodování s Mexikem, Spojené státy doplácejí, proto je nezbytné přistoupit k jejímu přepracování.

Politici se také vyjádřili na téma migrace. „Kanada chce nadále zůstat otevřená pro uprchlíky, nehodlá ale podcenit bezpečnost," řekl Trudeau. Zároveň poznamenal, že pokud jde o syrské uprchlíky, které severní soused USA přijímá, nebude Kanada Spojené státy nijak poučovat. Trump se naopak staví proti přijímání běženců ze Sýrie.

Témata:  Donald Trump Justin Trudeau

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy