Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další rána pro Trumpa: Migrační dekret zmrazil také federální soud ve Virginii

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Po federálním soudu ve státě Washington předběžně zablokoval Trumpův migrační ekret také federální soud ve Virginii. Ministerstvo spravedlnosti podle verdiktu nepředložilo žádné důkazy, že je výnos nezbytný pro bezpečnost USA.

Již dřívější rozhodnutí jiného federálního soudu platnost dekretu zablokovalo na celém území USA, proto nejnovější rozsudek nebude mít žádný bezprostřední dopad.

Pře ve Virginii je podle listu The Washington Post podobná té ve státě Washington, Virginie původně rovněž žádala o plošné zablokování Trumpova dekretu. Virginie v žalobě prohlásila, že kvůli zákazu vstupu osob ze sedmi převážně muslimských států na území USA, jak nařídil Trump, by přišla o studenty i pracovní sílu.

Na žalobu státu Washington, ke které se přidal i stát Minnesota, zareagoval federální soud v Seattlu předběžným zablokováním účinnosti dekretu. Vláda USA se v reakci na to obrátila na odvolací soud, ten ale blokaci odmítl zrušit. Nyní také federální soud ve Virginii dospěl k obdobnému verdiktu jako soud v Seattlu, ačkoli virginský verdikt se vztahuje výhradně na stát Virginie.

Virginská federální soudkyně Leonie Brinkemaová uvedla, že exekutivní nařízení vznikalo překotně a že by mohlo být v rozporu s prvním ústavním dodatkem, který zaručuje mimo jiné i svobodu vyznání.

AP upozornila, že žaloba Virginie nezpochybňovala Trumpovo nařízení dočasně zastavit americké azylové programy. Naopak rozhodnutí odvolacího soudu se týká i uprchlíků. Očekává se, že vnitroamerická pře o dekret skončí u nejvyššího soudu USA.

Reuters poznamenal, že Trump po verdiktu odvolacího soudu oznámil, že by možná již tento týden mohl vydat nový migrační dekret. Trump by v něm mohl použít původní text, ve kterém by výslovně zmínil, že se zákaz nevztahuje na držitele zelených karet či osoby s trvalým pobytem v USA.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy