Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zběh od IS popisuje krutá zvěrstva: Bojovník znásilnil patnáctiletou otrokyni tak brutálně, že zemřela

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Rakka – Když se Islámský stát zmocnil jeho vesnice v Sýrii, myslel si, že by život v Chalífátu nemusel být tak špatný. Když byl ale svědkem týrání ženských zajatkyň, které se stávaly sexuálními otrokyněmi, byl rozčarovaný a nakonec utekl. Právě tak vzpomíná pro Mezinárodní centrum pro studium násilného extremismu mladý Syřan Nizar, jehož jméno bylo kvůli bezpečnosti změněno. Jeho příběh zveřejnil server Daily Mail.

„Když se IS poprvé objevil, bylo to velmi dobré. Opravdu šlo o islám, chodili jsme do mešity, dávali nám lekce v Koránu,“ vysvětluje Nizah. On a jeho žena si mysleli, že budou moci i dále žít normálním životem. Pak se z něj stala stráž v zadržovacím středisku. Tam byla každý den přiváděna asi stovka mužů – někteří proto, že kouřili, jiní kvůli tomu, že jejich manželka nebyla dostatečně zahalena.

„Byli uvězněni, zbičováni a zbiti. Po dvou nebo třech dnech je pak pustili,“ vzpomíná Nizar. V zajetím tam také bylo drženo 475 žen, včetně jezídek a Iráčanek. Některé z žen byly manželky iráckých vojáků. Když viděl, v jakém jsou stavu, byl prý zděšen. Plakající jezídky mu vyprávěly o tom, jak jim džihádisté sebrali děti.

Když pak přišli noví zahraniční bojovníci, dovolili jim prý, aby si vybrali ženy, které budou chtít. Ty pak musely ukájet sexuální touhy svých věznitelů, kteří s nimi zacházeli jako s majetkem. Některé byly donuceny se za tyto cizince dokonce vdát. Byly si jisté, že pokud neposlechnou, budou popraveny, vysvětluje Nizar.

Jeden bojovník ze Súdánu si podle něj vybral patnáctiletou dívku, kterou velmi brutálně znásilnil. Otrokyně začala krvácet a kvůli vnitřním zraněním nakonec zemřela. Nizar dostal pokyn, aby o incidentu vůbec nemluvil. „Zajatci jsou zajatci, dělejte si s nimi, co se vám zlíbí,“ bylo mu prý řečeno.

Nizar začal mít kvůli tomu, čeho byl svědkem, noční můry. „Tehdy jsem začal přemýšlet, že bych měl odejít. Další týden jsem požádal o třídenní volno, abych mohl jít domů a odpočinout si. Cítil jsem se unavený a nebylo mi dobře. Ztratil jsem chuť k jídlu. Myslel jsem na ty ženy jako na své sestry,“ říká Nizar, který ještě teď trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Pak už to nevydržel a svým sestrám a manželce vše řekl. „Tak brzy, jak jen to bylo možné, jsme utekli do Turecka,“ vysvětluje Syřan s tím, že noční můry nezmizely. „Často se mi zdá sen, že mě drží za vlasy a chystají se mi podříznout krk. Snažím se na to nemyslet, přivádí mě to k šílenství,“ přiznává.

„Radím všem arabských mužům, aby nechodili do Sýrie. Ti, kteří se chtějí přidat k IS, by měli přemýšlet o znásilňování a zabíjení chudých... a útlaku. A pokud budete přemýšlet o odchodu, zabijí vás,“ varuje Syřan.

Témata:  Islámský stát znásilnění

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy