Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemii smrtící eboly způsobilo jen několik málo infikovaných, ukázala studie

Testovací vakcína proti ebole
Testovací vakcína proti ebole
Foto: Reprofoto ČT

Washington - Národní akademie věd Spojených států publikoval zprávu o poslední velké epidemii viru ebola, při níž se v západní Africe v letech 2014 až 2015 nakazilo přes 28.600 lidí, asi 11.300 jich zemřelo. Nákazu nejvíce přenášela naprostá menšina infikovaných, nejvíce nakažliví byli mladší a starší lidé.

Téměř dvě třetiny případů nákazy virem ebola podle zprávy způsobila jen tři procenta infikovaných. Tito takzvaní "super-přenašeči" byli převážně lidé mladší 15 let nebo naopak starší 45 let.

Vědci zkoumali případy nákazy virem ve Freetownu a v okolních oblastech v Sieře Leone. Sledovali, kde se objevovaly případy nákazy a podle toho označovali potenciální šiřitele a s nimi spojený počet infikovaných.

Nicméně podle virologa z Královské univerzity v Londýně Stevena Rileyho je možné, že mladí a starší šířili nákazu nejčastěji, protože o ně členové jejich komunity více pečovali.

Virolog Jonathan Ball z nottinghamské univerzity rovněž zastává názor, že zatím není jasné, zda častější šíření nákazy v určitých věkových skupinách více ovlivňují biologické či sociální faktory. Poznatky však podle něj mohou pomoci zpomalit šíření nákazy.

Témata:  ebola nemoc

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy