Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod Flynna z funkce může ovlivnit schůzku Trumpa s izraelským premiérem

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Washington - Rezignace hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna může ovlivnit nejen rusko-americké vztahy, ale i schůzku prezidenta Donalda Trumpa s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Netanjahu do USA dorazil v pondělí a Flynn byl podle izraelského tisku hlavní osobou při přípravě jeho setkání s Trumpem. Od Trumpova zvolení s ním dvakrát jednali šéf izraelské rozvědky Mossad Josi Cohen a současný izraelský bezpečnostní poradce Jakob Nagel.

Podle listu Haarec je otázkou, kdo Flynna trvale nahradí. Nejčastěji se uvažuje o exšéfovi CIA Davidu Petraeusovi. Úřadujícím bezpečnostním poradcem je Keith Kellogg.

Netanjahu řekl novinářům, kteří ho v USA doprovázejí, že od setkání s Trumpem očekává to nejlepší. Projevil ale údajně zlost nad únikem informací z nedělní schůzky bezpečnostního kabinetu, kde se hovořilo o tématech, o nichž chce premiér s Trumpem jednat.

Podle izraelského ministra pro vnitřní bezpečnost Gilada Erdana je Netanjahu proti tomu, aby Palestinci získali vlastní stát. Zda v tomto smyslu bude premiér hovořit s Trumpem, ale není jasné. "Myslím, že všichni členové bezpečnostního kabinetu a především premiér jsou proti palestinskému státu. Nikdo si nemyslí, že by palestinský stát mohl nebo měl vzniknout v příštích několika letech," sdělil Erdan.

Podle izraelských komentátorů se chce Netanjahu soustředit na téma Íránu a na dohodu světových mocností s Teheránem o íránském jaderném programu z roku 2015, kterou Izrael odmítá a kterou Trump již mnohokrát kritizoval.

Témata:  Benjamin Netanjahu Donald Trump

Aktuálně se děje

4. května 2024 16:41

Cvičení NATO ukazují, že se připravuje na konflikt s Ruskem, tvrdí Moskva

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy