Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikánům dochází trpělivost: Tlačí na Fillona a žádají mimořádné zasedání

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Skupina poslanců francouzské formace Republikáni chce rázněji řešit situaci kolem prezidentského kandidáta Françoise Fillona, na kterého dolehlo několik skandálů. Žádají o mimořádné zasedání vedení strany.

"Prvního února jste nás (Fillone) žádal, abychom vydrželi dalších 15 dní, s přesvědčením, že se situace příznivě vyjasní. Avšak tato doba uplynula a žádné vyjasnění není. Z toho důvodu se skutečně obáváme, že naše politická rodina, Republikáni, nebude schopna v těchto prezidentských volbách bojovat v klidu a důstojně," uvedlo dnes na 40 poslanců v otevřeném dopise adresovaném vedení strany.

Expremiér Fillon byl považován za favorita voleb. Když se objevila informace, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako své poslanecké asistenty, omluvil se. Odmítl ale obvinění, že se jednalo o fiktivní práci, a v prezidentské předvolební kampani pokračuje.

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč).

Podle nejnovějších průzkumů by v prezidentských volbách nyní zvítězil kandidát levého středu Emmanuel Macron. Jeho kampaň v pondělí oživilo prohlášení generálního tajemníka jeho hnutí Richarda Ferranda, že kandidát je terčem falešných zpráv ze strany ruských médií a že jeho kampaň čelí tisícům počítačových útoků z Ruska. Moskva dnes toto obvinění kategoricky odmítla.

Témata:  Francie François Fillon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy