Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr v Kongu: Armáda samopaly rozstřílela milice ozbrojené oštěpy a mačetami

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kinshasa - Konžští vojáci v bojích s protivládními milicemi mezi 9. a 13. únorem podle OSN připravili o život nejméně 100 osob. Kongo je ve válce také se separatistickou sektou, při dnešních střetech zahynulo šest lidí.

Mluvčí Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) Liz Throsellová uvedla, že vojáci na milice, jejichž příslušníci byli ozbrojeni mačetami a oštěpy, začali bezhlavě střílet ze samopalů. Mezi oběťmi je i 39 žen. "Jsme velmi zarmouceni zprávou o velkém počtu mrtvých. Pokud se informace potvrdí, bude to naznačovat, že zákrok armády byl nepřiměřený," řekla.

Členové milicí se útoky na vojenská stanoviště mstí za smrt svého vůdce. Šéf milicí Kamwina Nsapu přišel o život loni v srpnu během bojů s bezpečnostními složkami. Nepokoje tehdy vyvolala jeho snaha vyhnat z regionu policisty, které vinil ze zneužívání moci.

Násilí podle bezpečnostních analytiků způsobují hlavně spory o území, nerostné bohatství a konflikty mezi různými etnickými skupinami.

Několik desítek policistů dnes zahájilo akci v blízkosti domu vůdce sekty Bundu dia Kongo (BDK) v časných ranních hodinách, při zákroku policisté použili i slzný plyn.

Čtyři členové BDK zemřeli v domě vůdce sekty, když je policie postřelila, ale zabránila ostatním odvézt je do nemocnice, řekl vůdce politického křídla BDK Basangana Ngunga. Dodal, že další dva příslušníci BDK zemřeli po střetu s policií v jiné části města.

Sektu BDK v 80. letech založil Ne Muanda Nsemi. Cílem hnutí je oživit kulturní dědictví z předkoloniálního konžského království. Jeho stoupenci si přejí, aby Střední Kongo získalo nezávislost a připojilo se k částem sousední Konžské republiky, Angoly a Gabonu, tedy k územím, která kdysi tvořila historické konžské království.

Témata:  Kongo OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy