Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS se zaměřil na další evropskou zemi. V ohrožení mohou být především turisté

Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Foto: Reprofoto YouTube

Madrid – Teroristé z Islámského státu zaměřili svou pozornost na Španělsko. Upozorňuje na to zpráva vydaná tamní vládou. Ta poukazuje mimo jiné na to, že se na sociálních sítích objevily velmi konkrétní výhrůžky a že IS plánuje najímat překladatele a španělsky mluvící bojovníky.

Server The Olive Press připomíná, že džihádistická skupina slíbila Španělsku pomstu za to, že tamní policie od roku 2015 zadržela nejméně 215 militantů. Vládní zpráva, ze které citují i některé světová média, uvádí, že IS zvýšil snahu najmout španělské překladatele, což může naznačovat, že mají zájem nalákat více španělsky mluvících bojovníků.

Tamní protiteroristická policie také uvádí, že zaznamenala znepokojující nárůst teroristických videí obsahujících španělské titulky. Další zprávy pak říkají, že jsou sympatizanti IS v zemi vyzýváni, aby „útočili, útočili a útočili“.

Před možnými problémy varuje také David Videcette, bývalý policista zaměřující se na boj proti terorismu, který vyšetřoval bombové útoky v Londýně. „Je velmi pravděpodobné, že by mohl přijít útok ve Španělsku,“ řekl listu The Daily Star. „Když se nad tím zamyslíte, Španělsko je jednou z mála zemí v Evropě, která v posledních letech neprožila velký útok,“ uvedl.

Videcette dodal, že španělská střediska jsou obzvláště citlivá na útoky kamiony kvůli široce otevřeným pobřežním promenádám, kde se denně pohybují dodávky a nákladní vozidla přijíždějící a odjíždějící bez povšimnutí. „Je velmi pravděpodobné, že by na seznamu cílů mohla být místa jako Costa Brava a Costa Del Sol.“ Pobřežní letoviska ve Španělsku jsou přitom velmi oblíbená u britských, německých a dalších turistů z celé Evropy.

Zpráva vlády sice konkretní cíle IS nezmiňuje, hovoří však o „útoku na odvětví civilního letectví vzhledem k možnému vlivu na globální ekonomiku“. Španělsko udržuje vysoký stav pohotovosti v celé zemi, v současné době je vyhlášena úroveň ohrožení 4 stupně. To znamená, že úřady věří, existuje potenciální riziko útoku, i když nebyly objeveny žádné oficiální nebo konkrétní plány.

Do země ročně zamíří miliony zahraničních turistů, jen za prvních šest měsíců roku 2016 přijelo do Španělska 33 milionů návštěvníků. Země se těší oblibě také mezi i turisty. 

Témata:  Islámský stát Španělsko turisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.