Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament schválil obchodní dohodu CETA, lidí venku protestovali

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil obchodní dohodu mezi EU a Kanadou. Proti smlouvě CETA před štrasburským sídlem parlamentu i uvnitř protestovalo několik set lidí.

CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Představitelé EU odhadují, že by smlouva v prozatímním režimu mohla začít platit už během jara.

Podle odhadů expertů by CETA mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst.

Smlouvu podpořila většina poslanců nejsilnějších klubů lidovců a socialistů. "Tato smlouva představuje zlatý standard pro možné budoucí obchodní dohody," prohlásil lidovecký zpravodaj návrhu Artis Pabriks, podle něhož Evropa přijetím smlouvy potvrdila, že dává přednost liberálnímu přístupu před protekcionismem.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy