Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voroněnkov z Kyjeva provokuje Rusko: Putinovi spolupracovníci anexi Krymu nechtěli

"Bospor Kerčský"
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev/Moskva - Ruský exposlanec Denis Voroněnkov, který emigroval na Ukrajinu, vydal k nelibosti Moskvy další prohlášení. Tvrdí, že nejbližší spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina s připojením Krymu k Ruské federaci nesouhlasili.

Voroněnkov ve středu v ukrajinské televizi prohlásil, že s krymskou anexí nesouhlasil hlavně klíčový Putinův poradce Vladislav Surkov, který v Kremlu odpovídá za vztahy s Ukrajinou. Bližší podrobnosti Voroněnkov neuvedl,

Rusko obsadilo Krym na jaře 2014. Ukrajina, stejně jako velká většina ostatních států světa, anexi neuznává a žádá, aby Moskva zabrané území vrátila. Ruské ministerstvo zahraničí nedávno oznámilo, že se o statusu Krymu nehodlá s nikým bavit.

Do věci se už vložila ruská prokuratura, která obvinila bývalého poslance z podvodů.

Stranický postih se zřejmě nevyhne Voroněnkovově manželce Mariji Maxakovové, bývalé poslankyni za vládní stranu Jednotné Rusko, která rovněž zvolila ukrajinský exil. Ukázalo se totiž, že známá ruská mezzosopranistka narozená v Mnichově má kromě ruského i německé občanství. Stanovy Jednotného Ruska dvojí občanství nepřipouštějí.

Témata:  Rusko Krym

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy