Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mnichově začíná bezpečnostní konference, hlavním tématem bude Trump a USA

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Mnichov - V pátek začne v bavorském Mnichově tradiční mezinárodní bezpečnostní konference. Letos jí budou dominovat transatlantické vztahy a otázka budoucího směřování americké zahraniční politiky. V početné delegaci USA bude viceprezident Mike Pence i ministr obrany James Mattis nebo ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly.

Vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách přineslo do řady evropských metropolí nejistotu týkající se jeho zahraničněpolitických plánů. Podpořily ji i některé Trumpovy výroky o NATO, Evropské unii nebo Rusku.

"Nejen, že nevíme, co přesně chce (ruský prezident Vladimir) Putin, a co se přesně stane v Sýrii, teď to vypadá, že ani přesně nevíme, co chce Amerika," vyjádřil v týdnu své pocity pořadatel mnichovské konference Wolfgang Ischinger.

Pro řadu evropských i dalších politiků budou mnichovská jednání vůbec první možností k osobnímu setkání s vrcholnými představiteli nové americké administrativy. S Pencem se má na okraj konference setkat například německá kancléřka Angela Merkelová. Česko mají v bavorské metropoli zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Odborník na transatlantické vztahy Boris Vormann ze Svobodné univerzity v Berlíně očekává, že sobotní vystoupení Pence bude sloužit jako signál ujištění pro evropské spojence. "Vždy, když se k zahraniční politice vyjadřoval někdo jiný než Trump, tak to bylo proto, aby uklidnil, stabilizoval," řekl nedávno na dotaz ČTK. "Očekávám právě takové signály směrem k NATO či EU."

Vedle představitelů americké vlády do Mnichova zamíří i početná delegace z amerického Kongresu, v níž bude mimo jiné vlivný senátor a Trumpův častý kritik John McCain. "Delegace Kongresu ukáže, že americká demokracie žije, že to není v žádném případě tak, že by byli do zahraničí vysíláni jen Trumpovi lidé," je přesvědčen Ischinger.

Témata:  USA Donald Trump James Mattis

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy