Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanadský premiér vystoupl v europarlamentu: Silná EU je důležitá pro celý svět, uvedl

Justin Trudeau
Justin Trudeau
Foto: Facebook

Štrasburk - Kanadský premiér Justin Trudeau dnes jako vůbec první předseda kanadské vlády promluvil v Evropském parlamentu. Mimo jiné uvedl, že silná Evropská unie, která sdílí s Kanadou společné hodnoty, je důležitá pro celý svět.

"Celý svět má prospěch ze silné Evropské unie," prohlásil liberální politik v narážce na současnou sílící vlnu protievropsky laděných politiků v řadě zemí kontinentu.

Trudeauova vláda stojí za vyjednáním historické dohody odstraňující většinu celních překážek, která má přinést výrazný nárůst obchodní výměny a přispět k hospodářskému růstu. "CETA je velmi ambiciózní projekt, který přinese užitek všem obyvatelům obou stran," prohlásil dále kanadský premiér.

Dohodu kritizovala část politiků i veřejnosti kvůli obavám z možné ztráty pracovních míst či ekologickým dopadům. Podle Trudeaua však nejsou obavy o pracovní pozice na místě, neboť hospodářský růst bude podnětem pro vytváření nových pracovních míst. "Velký prospěch z dohody bude mít střední třída, lidé živící rodiny. Velmi brzy uvidí její přínos," řekl premiér na tiskové konferenci.

Předseda EP Antonio Tajani poznamenal, že užší kontakty s Kanadou mohou EU otevřít dveře ke zlepšení vztahů se Spojenými státy, které po nástupu prezidenta Donalda Trumpa nejsou příliš vřelé. "Kanada je USA geograficky nejblíže a je pro ni jednodušší se domluvit se sousedem než pro nás. Premiér Trudeau byl například jedním z prvních politiků, s nimiž Trump po svém nástupu jednal," prohlásil Tajani.

Témata:  Justin Trudeau EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy