Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský parlament přijali nová opatření proti terorismu, dotknou občanů EU i cizinců

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Europoslanci dnes schválili dvě právní úpravy, které mají pomoci k účinnější prevenci teroristických útoků. Opatření se dotknou cizinců i občanů EU. Unijní země si také budou povinně vyměňovat informace o trestních řízeních souvisejících s terorismem.

Podle první normy budou v členských státech nově klasifikovány jako trestné činy například cesty do zahraničí s cílem připojit se k teroristické skupině, účast na výcviku teroristů nebo veřejná obhajoba terorismu.

"Pokud se podíváte na to, co se dělo po útoku v Bataclanu (pařížském klubu), kde byli útočníci na internetu glorifikováni, je jasné, že je to nebezpečný trend," prohlásila německá lidovecká poslankyně Monika Hohlmeierová, která byla zpravodajkou přijatého návrhu.

"Dvaaosmdesát procent Evropanů chce, aby unie dělala více v boji proti terorismu. Tato opatření jsou jasnou odpovědí," uvedl český europoslanec za ANO a stínový zpravodaj návrhu za liberální frakci Petr Ježek.

Druhé nařízení se týká zpřísnění kontrol při vstupu na území EU a jeho opouštění. U každého cizince, ale rovněž u všech občanů unijních zemí, budou úřady zjišťovat, zda pas či doklad totožnosti, kterým se prokazuje při cestě do některého ze států Evropské unie či opačným směrem, není evidován v databázi ukradených či ztracených dokladů. Kontrolovat se bude rovněž, jestli jméno není na seznamu hledaných osob.

Na zapracování právní úpravy týkající se nových trestných činů budou mít členské země 18 měsíců, nová pravidla kontrol na hranicích by mohla po schválení představiteli členských států platit už od dubna.

Témata:  EU terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy