Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice chce sesadit premiéra Fica

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský parlament dnes pokračuje v jednání na vyslovení nedůvěry premiérovi Robertu Ficovi. Opozice ho chce odvolat kvůli kauze ohledně změn cen energií, kvůli které již rezignoval šéf energetického regulačního úřadu ÚRSO.

Zahájení schůze v úterý poznamenal spor předsedy sněmovny Andreje Danka s Igorem Matovičem. Opoziční poslanec chtěl ve svém vystoupení používat letáky s fotografií starší ženy, a poukázat tak na zdražování energií. Danko ale Matovičovi vystoupit neumožnil s odůvodněním, že letáky a podobné pomůcky poslanci již používat nemohou. Schůzi parlamentu pak Danko přerušil. Premiér Fico později opozici nařkl, že ženu ze zmíněné fotografie zneužila, protože jde o zesnulou Češku.

Zatím není známo, kdy sněmovna dnes přistoupí k hlasování o návrhu na vyslovení nedůvěry Ficovi. Poslanci ale rozhodli, že v případě potřeby bude jednání pokračovat i pozdě večer.

Na prosazení svého návrhu opoziční strany nemají ve sněmovně dostatek hlasů. Podle lídra hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Matoviče bylo již na konci loňska známo, že některým skupinám zákazníků například polostátních energetických firem výrazněji stoupnou ceny elektřiny či vody z důvodu schválení nových ceníků ze strany ÚRSO.

"Dostali jste lidi do pasti. Podstata jsou faktury, ve kterých měli platit o stovky procent více. Sedm týdnů (premiér) neudělal nic a poté kapituloval před fakturami lidí," uvedl před poslanci Matovič.

Fico po propuknutí kauzy ohledně cen energií oznámil, že ceny budou vráceny na úroveň minulého roku.

Témata:  Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy