reklama

„Parlament se znepokojením konstatuje, že dnes existují v Dánsku oblasti, kde je podíl imigrantů z nezápadních zemích a jejich dětí vyšší než 50 procent. Folketing se domnívá, že Dánové by neměli být v některých čtvrtích v Dánsku menšinou,“ uvádí se v usnesení, které bylo zveřejněno na stránkách parlamentu. Hlasovalo pro něj 55 poslanců, proti bylo 54, usnesení tak bylo těsně přijato. Konkrétně se má jednat o situaci v obcích Brøndby Strand a Odense.

„Vláda i parlament realizují řadu úsporných opatření, která mají výrazně omezit azylové toky a která zabraňují vzniku paralelní společnosti. Parlament vyzývá vládu, aby pokračovala v politickém cíli snížit počet žadatelů o azyl a počet sloučených rodin přicházejících do Dánska,“ dodává se v usnesení.

Tamní ministryně pro integraci Inger Støjbergová už na konci roku 2016 přiznala, že „integrace v Dánsku selhala". Reagovala tak na zprávy o kriminalitě a nezaměstnanosti v jednatřiceti ghettech, kde stále více dominují migranti. Její slova citoval server Express.

Støjbergová poukázala na to, že v minulosti v těchto oblastech asi 10 procent obyvatel tvořili migranti, dnes je to už nejméně 50 procent. Na vině je podle ní větší počet migrantů, kteří odmítají dodržovat pravidla dánské společnosti.

Server The Local také v lednu informoval, že přibývá stížností na sexuální obtěžování ze strany migrantů. Konkrétně poukazoval na město Thisted, kde v listopadu loňského roku vznikl tábor pro 365 migrantů.

Rafi Ibrahim, Syřan, který už dlouhá léta žije v Dánsku, varuje, že tito noví uprchlíci „neznají pravidla hry“ a neví, jak se k dánským ženám chovat. „Uvidí-li dívku, začnou bláznit. Prostě to nezvládnou, pokouší se ji chytit za šaty nebo osahávat,“ uvedl pro dánskou stanici Syd. Podle něj prostě existuje příliš velký rozdíl mezi pohledem nově příchozích a normami v Dánsku.

„V Sýrii a mnoha dalších zemích není normální, že se na vás cizí žena usmívá. Ty dívky, které jsou obtěžovány, nemusí být nutně spoře oblečené nebo opilé. Někdy prostě jen stačí, že je to dívka,“ dodal.