Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská opozice neuspěla s návrhem na odvolání premiéra Fica

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava - Slovenská opozice opět neuspěla s návrhem na vyslovení nedůvěry premiérovi Robertu Ficovi. Rozprava před samotným hlasováním trvala 11 hodin.

Návrh na odvolání premiéra podaly opoziční strany v souvislosti s případem změn cen energií, kvůli němuž již rezignoval šéf energetického regulačního úřadu ÚRSO. Změny tarifů, které schválil ÚRSO, vedly na začátku roku k výraznějšímu zdražení energií pro některé skupiny zákazníků polostátních energetických firem.

Podle lídra opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče bylo již na konci loňského roku známo, že dojde k úpravě cen. Matovič vytkl Ficovi a také ministrovi hospodářství, že včas nezasáhli.

"Účelem této schůze je vyvolat hlubší apatii vůči standardním politickým stranám," řekl před poslanci Fico, který původně oznámil, že se jednání sněmovny nezúčastní. Po svém vystoupení Fico z jednacího sálu odešel a vrátil se až na samotné hlasování. Při něm ho podržela koaliční většina.

Aféru kolem vysokých faktur za energie odstartovaly zejména stížnosti zástupců samosprávy na středním Slovensku, kde distribuci elektřiny zajišťuje podnik, v jehož mateřské společnosti má menšinový podíl a manažerskou kontrolu skupina Energetický a průmyslový holding (EPH). Podnikání EPH na Slovensku pak kritizoval šéf sněmovny a nacionalistické Slovenské národní strany Andrej Danko.

Fico dlouhodobě obhajuje nezvyšování cen energií, které spolu s potravinami tvoří značnou část výdajů domácností na Slovensku. Směr-SD na konci loňského roku spustil billboardovou kampaň s fotografií Fica a také s hesly "stabilní ceny energií".

Témata:  Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy