Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikdy jsme neměli KLDR ze seznamu podporovatelů terorismu vyškrtnout, zní z USA

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Na americkém seznamu teroristických států nyní figurují Írán, Súdán a Sýrie. Republikánští i demokratičtí členové Kongresu chtějí, aby se na něj vrátila KLDR, která byla vyškrtnuta v roce 2008.

"Nikdy jsme neměli Severní Koreu ze seznamu podporovatelů terorismu vyškrtnout," prohlásil ve sněmovně demokratický poslanec Brad Sherman. O znovuzařazení Pchjongjangu na seznam žádá také republikánský senátor Cory Gardner.

"Vražda opět jasně ukázala proradnost Severní Koreje," řekl Gardner v rozhovoru s agenturou AP. Zmínil tak vraždu Kim Čong-nama, bratra vůdce KLDR Kim Čong-una.

Válka USA s KLDR? Porovnání ozbrojených sil:

Gardner je přesvědčen, že činy a vztahy KLDR naplňují kritéria podpory terorismu. "Takřka každá severokorejská provokace je přijata s kapitulací - rok co rok, jednou administrativou za druhou," dodal republikánský kongresman Ed Royce, který je předsedou sněmovního výboru pro zahraniční vztahy.

KLDR byla stažena z amerického seznamu států podporujících terorismus za vlády prezidenta George Bushe mladšího v roce 2008, když Pchjonjang dočasně umožnil mezinárodní kontrolu svého jaderného programu.

Témata:  USA Severní Korea terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy