Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rarita v Londýně? Architekti chtějí postavit 80 patrový mrakodrap ze dřeva

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Britská metropole by už brzy mohla mít novou dominantu. Nový mrakodrap má být sice nižší než Shard, jenž se tyčí do výšky 310 metrů, bude ale celý postaven ze dřeva.

Projekt Dubové věže (Oakwood Tower) zpracovala firma PLP Architecture a fakulta architektury Cambridgeské univerzity. Půjde o experiment v rámci dřevěných staveb, který odpovídá současnému příklonu k dřevěným konstrukcím. Odborníci v této technologii spatřují budoucnost, protože prý díky ní vznikají nejen lehčí a cenově dostupnější stavby, ale také objekty, v nichž se lidé cítí spokojeněji.

Architektonický svět se zabývá intenzivněji výškovými dřevěnými stavbami už pět let. V roce 2012 byl nad přístavem v Melbourne postaven desetipatrový dřevěný obytný blok Forte, který měří 32 metrů. Do roku 2014 byl nejvyšší dřevěnou stavbou světa, ale pak jej o čtyři patra převýšil dům vystavěný v centru norského Bergenu.

Od loňska stojí v londýnské čtvrti Shoreditch 33metrový bytový dům, k jehož stavbě byla použita vícevrstvá laminátová konstrukce. V Kanadě začali touto technologií stavět studentské ubytovací zařízení, které má mít 18 pater a tyčit se do výšky 53 metrů.

Důvod, proč se architekti začínají odvracet od betonu a oceli ke dřevu, tkví podle CNN v nové technologii, která dává dřevěným konstrukcím mimořádnou pevnost. "Existuje mnoho nových materiálů ze dřeva použitelných ke stavbě konstrukcí domů," řekl Michael Ramage, který pracuje ve výzkumném oddělení univerzity v Cambridge. Příkladem je vícevrstevný laminát, který tvoří několik dřevených vrstev vyskládaných křížem na sobě a slepených nehořlavým lepidlem. Ještě víc než laminát ale Ramage zajímá bambus, který se používá ve stavebnictví v Asii už po staletí.

Dřevěná architektura vyvolává pochopitelnou otázku o hořlavosti. Ramage tvrdí, že Oakwood Tower, která má stát poblíž kulturního centra Barbican v londýnském centru, překoná odolností proti požáru betonové budovy. "Stavební dřevo nehoří způsobem, jak si to lidé představují. Velké požáry Londýna a Chicaga způsobilo vznícení velmi malých kusů dřeva. Rozměrné dřevěné bloky je těžké podpálit," řekl.

Témata:  Velká Británie Mrakodrapy dřevo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy