Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východní Mosul osvobozen? Armáda se stáhla, IS toho využívá a terorizuje civilisty

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácká armáda v lednu zvítězila nad Islámským státem (IS) v boji o východní čtvrtě města Mosul. Pak se ale stáhla, aby se připravila na bitvu o jeho západní část. Toho využívají džihádisté k terorizování civilistů.

IS nahání strach obyvatelům, kteří se snaží obnovit původní chod města. "Vrátily se sebevražedné útoky a bomby schovávané v autech. Vracejí se vzpomínky na období vlády DAIŠ (IS)," řekla paní Samírová ze čtvrti Zahúr, kterou citovala agentura AFP.

"Všichni mluví o osvobození, ale DAIŠ je stále tady, nad městem létají jeho drony a míří na naše domy, nemocnice a mešity," upozorňuje Umar (25), který přišel na slavnost pořádanou v jedné škole.

V osvobozených čtvrtích města se lidé tísní na nově otevřených tržištích se zeleninou a ovocem, muži postávají ve frontách před úřady veřejné správy, nad mnoha budovami vlají irácké vlajky. "Vypadá to, jako by se vše vrátilo k normálu, lidi ale dobře vědí, že kdykoli může stále téci krev, a pociťují strach," říká Umar.

Samára Bašírová (60) prožila v Mosulu celou ofenzivu, která trvala od října. Před dvěma dny se ale rozhodla i s dětmi z města odejít. "Manžel mé dcery zemřel při útoku granátem shozeným z dronu. DAIŠ věděl, kde zeť je, jejich spící buňky jsou všude," říká žena, která nyní žije ve stanu pro uprchlíky v Hasanšámu východně od Mosulu.

"Po osvobození východního Mosulu z tábora mnoho uprchlíků odešlo a vrátilo se domů, ale v posledních dnech jsme přijali 40 rodin, které už nedokázaly situaci ve městě dál snášet," sdělil ředitel dvou uprchlických táborů Rizkár Ubajd.

"Je zřejmé, že na východě města je bezpečnost špatně zajištěna," říká člen místních bojových oddílů Ámir Bak, podle něhož je příčinou nízká profesionalita některých armádních jednotek.

Na potíže poukazuje i zpráva amerického Institutu pro studium války (ISW) z 11. února. Konstatuje se v ní, že má irácká armáda potíže se zajištěním bezpečnosti na dobytých územích, což umožňuje návrat bojovníků IS. "Z nedávných útoků se dá usoudit, že čtvrtě nebyly dostatečně zbaveny" radikálů, uvádí zpráva.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy