Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chystá nový dekret o migraci, v čem se liší?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Mnichov - Americký prezident Donald Trump by měl příští týden vydat nový dekret k migraci. Ministr vnitřní bezpečnosti USA John Kelly k výnosu dnes řekl, že umožní vstup do Spojených států držitelům zelených karet i lidem s platným vízem, kteří už jsou na cestě.

Trumpův původní exekutivní výnos pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků a do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Příkaz dále na 90 dnů zakázal vstup do USA lidem z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, tedy zemí, kde drtivou většinu obyvatelstva tvoří muslimové.

Platnost migračního dekretu pozastavily americké soudy, Trump se proto rozhodl vydat nový dekret.

Ten by měl být podle Kellyho zaměřen na užší skupinu lidí. Měl by vyjmout držitele zelených karet, tedy lidí, kteří v USA často dlouhé roky žijí. "Chceme také zajistit, aby nikdo nebyl takříkajíc chycen v systému v momentě, kdy je už na cestě přes oceán k našim hranicím," podotkl Kelly na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére dnes zapochyboval, zda byl původní dekret přínosný. Zakázat vstup občanům celých zemí podle něj nemusí přinést více bezpečnosti.

Témata:  Donald Trump USA uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy