Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský opoziční politik byl propuštěn z nemocnice, hned odjel rehabilitovat do zahraničí

FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza mladší byl propuštěn z nemocnice a odcestoval na rehabilitaci do zahraničí. Několik dní strávil na jednotce intenzivní péče poté, co u něj propukla akutní otrava.

Politik byl ráno 2. února převezen s příznaky těžké otravy do nemocnice a umístěn na jednotku intenzivní péče. O týden později se z bezvědomí probral a začal komunikovat s okolím.

Charakter onemocnění byl podle tisku prakticky shodný s kolapsem, který Kara-Murzu postihl před necelými dvěma lety. V létě 2015 byl narychlo hospitalizován s diagnózou selhání ledvin a ocitl se na pokraji smrti. Podle lékařů byl otráven.

Nynější diagnóza uvádí, že Kara-Murza byl otráven látkou, kterou se ale nepodařilo rozpoznat. Teď se ji mají pokusit identifikovat experti ve Štrasburku a v Izraeli, poznamenal server Newsru.com.

Kara-Murza dnes odletěl v doprovodu manželky a lékaře. Trestní oznámení, že se stal terčem vražedného úkladu, má podat později.

Ruský disident byl blízkým spolupracovníkem jednoho z vůdců ruské opozice Borise Němcova, který byl před dvěma lety zastřelen v centru Moskvy. Nyní Kara-Murza působí jako celostátní koordinátor strany Otevřené Rusko, kterou založil Michail Chodorkovskij.

Témata:  Rusko nemocnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy