Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soptící nebezpečí pod našima nohama? Supervulkán se probouzí z dlouhého spánku + VIDEO

Nová simulace ukazuje, jak daleko by dosáhl popel při výbuchu supervulkánu, který se ukrývá pod Yellowstonským národním parkem.
Nová simulace ukazuje, jak daleko by dosáhl popel při výbuchu supervulkánu, který se ukrývá pod Yellowstonským národním parkem.
Foto: sciencenews.org

Yellowstone – Vypadá to, že se supervukán pod americkým Yellowstone opět probouzí. Podle nových videí by mohl být na pokraji výbuchu, který by způsobil rozsáhlé škody, uvádí server Express.

Youtuberka Kat Martinová sleduje a nahrává gejzíry v Yellowstone více než rok. Poukazuje na to, že nyní gejzíry vybuchují častěji a silněji, než v minulosti. Na posledním videu je přitom možné vidět, jak z gejzíru vycházejí mraky páry – což je znamená, že by sopka mohla vybuchnout.

Vysvětluje také, že nedávno došlo k „malému zemětřesení a nárůstu hodnot CO2“. Podle serveru Earthquake Track došlo ve Wyomingu – kde se rozkládá většina Yellowstonského národního parku - k 11 zemětřesením o síle větší než 1,5 stupně Richterovy stupnice, což ukazuje, že oblast je seismicky aktivní.

Podrobnější geologické průzkumy a satelitní monitoring v druhé polovině 20. století podaly přímé důkazy o existenci supervulkánu v parku. Pod kráterem sopky je v hloubce pět až 14 kilometrů jezero magmatu dlouhé skoro 90 kilometrů a široké téměř 30 kilometrů. Je v něm podle odhadu vědců 200 až 600 kilometrů krychlových kilometrů lávy.

V případě, že by vulkán opravdu vybuchl, mohlo by to způsobit celosvětovou katastrofu. Nejvíce zasaženy by samozřejmě byly USA, kde by okamžitě zemřelo 87.000 lidí a dvě třetiny země by se kvůli popelu vychrlenému do atmosféry a zablokování slunečního světla staly okamžitě neobyvatelnými.

K poslední velké erupci došlo před 640.000 lety. Tehdy byl sopečný popel nad celou severní Amerikou a erupce ovlivnila klima celé zeměkoule. Podle posledních zjištění vědců z utažské univerzity je nyní pod kráterem tolik sopečného materiálu, že by se případná erupce silou vyrovnala nejsilnějšímu výbuchu této sopky, k němuž došlo před 2,1 miliony let. Vědci vědí o třech erupcích yellowstoneského vulkánu. Druhá nastala před 1,3 miliony let. 

Supervulkán vždy explodoval téměř se železnou pravidelností každých 600 tisíc let. Yellowstone tak už má téměř 40 tisíc let zpoždění. Pravděpodobnost výbuchu supervulkánu je přitom podle odborníků pět až desetkrát větší než možnost, že Zemi zasáhne asteroid.

Témata:  USA sopky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy