Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nejsou přítomny v Iráku, aby se zmocnily irácké ropy, ujistil šéf Pentagonu Mattis

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Bagdád - Americký prezident Donald Trump v lednu řekl, že USA měly zabrat iráckou ropu a že je možné, že k tomu budou ještě mít další příležitost. Šéf Pentagonu James Mattis při dnešní neohlášené návštěvě Bagdádu jeho slova mírnil.

"Všichni, kdo jsme zde, my všichni v Americe jsme platili za plyn a ropu a jsem si jist, že v tom budeme v budoucnu pokračovat. Nejsme v Iráku proto, abychom se zmocnili ropy," řekl Mattis.

V Iráku začala o víkendu bitva o západní Mosul, při níž Iráčanům pomáhá mezinárodní koalice vedená USA. Spojené státy mají na místě také vojenské poradce. Pentagon navíc zvažuje možnost zrychlit boj proti Islámskému státu (IS) v Iráku i v Sýrii.

Jak napsala agentura AP, toto úsilí komplikují Trumpovy výroky - jeho hrozba ohledně irácké ropy a také začlenění Iráku mezi sedm zemí, jejichž občanům chtěl Trump dočasně zakázat vstupu do USA.

Témata:  Irák ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy