Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA budou na migranty mnohem přísnější, čekají je rychlé deportace

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly podle informací listu The Washington Post podepsal memorandum, které určí federálním úřadům novou strategii a postup pro deportace. Očekává se jasné zpřísnění podmínek.

Federální úřady ve Spojených státech zřejmě brzy získají pravomoc postupovat výrazně tvrději proti migrantům pobývajícím v zemi, než tomu bylo za předchozí administrativy prezidenta Baracka Obama.

Z dob Obamovy administrativy například platí, že zrychlené deportace jsou využívány jen pro ty migranty bez dokladů, které pohraniční a cizinecká policie odhalí do vzdálenosti sto mil (161 kilometrů) od hranic a kteří v zemi pobývají méně než 14 dní.

Podle memoranda, které Kelly podepsal, má být možné okamžitě deportovat i cizince, kteří v zemi žijí nelegálně až dva roky.

Ačkoli se zdá, že z deportací budou vyjmuti mladí přistěhovalci, kteří do USA přišli bez dokladů a bez doprovodu jako děti, trest zřejmě čeká na jejich rodiče, pokud se rodina ve Spojených státech opět spojila. Americké úřady v takovém případě chtějí rodiče stíhat za pašeráctví či převaděčství.

Témata:  USA přistěhovalectví Donald Trump

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy