Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti utíkají před Trumpem, jejich cílem je sousední Kanada

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Washington/Ottawa - S nástupem Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA mají o svou budoucnost obavy především imigranti. Ve Spojených státech už nechtějí být a za novou destinaci si volí Kanadu.

Jen o víkendu v jihokanadském městě Emersen zaznamenaly úřady nejméně 22 případů nelegálního překročení hranice, uvedla dnes televize CNN. Od začátku roku Emerson ohlásil takřka stovku takových případů.

Mnozí běženci, kteří přišli do Kanady z USA, tvrdí, že se k přechodu zasněžené hranice v mrazu rozhodli z obavy o svou budoucnost. Bojí se, že je Trumpova administrativa vyhostí zpět do vlastí.

Mezi Ottawou a Washingtonem platí ujednání, které předpokládá, že uprchlíci požádají o azyl v první bezpečné zemi, do které vstoupí. Pokud by tedy migranti oficiálně o azyl na kanadské hranici požádali, kanadské úřady by je podle dohody vrátily zpět do USA.

Určitou nadějí je proto nelegální a v zimě velmi nebezpečný přechod hranice v nestřežených úsecích, aby neexistoval záznam, že žadatel o azyl přišel přes USA.

Témata:  Kanada uprchlíci USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy