Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh zákona o brexitu projednává Sněmovna lordů

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Sněmovna lordů, horní komora britského parlamentu, dnes začala projednávat návrh zákona, který vládě premiérky Theresy Mayové umožní aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy. Tím bude zahájeno jednání o odchodu Británie z Evropské unie.

Text už schválili poslanci Dolní sněmovny. Očekává se, že Sněmovna lordů zákon také schválí, není ale jasné kdy. Hovoří se o začátku března.

Britská vláda vyzvala členy Sněmovny lordů, aby respektovali vůli voličů a přijetí zákona nezdržovali. Konzervativní kabinet, který nemá v horní komoře většinu, se obává zdržení, protože členové komory by mohli prosadit dodatky, které by vrátili předlohu k novému projednání a schvalování do Dolní sněmovny.

Mnozí členové sněmovny podle BBC například chtějí právní záruky pro občany EU, kteří žijí a pracují v Británii a kteří jsou trnem v oku přívrženců brexitu. Také požadují, aby parlament měl možnost průběžně zkoumat proces vyjednávání vlády s EU. Ani opoziční labouristé nejsou proti vládnímu návrhu zákonu, ale říkají, že text by mohl být "rozumně upraven".

Evropským partnerům, kteří si přejí co nejrychlejší zahájení vyjednávání o podmínkách takzvaného brexitu, Mayová oficiálně slíbila aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy o zrušení členství v unii do konce března. Podle některých informací by tak ale chtěla učinit už 9. března na summitu EU v Bruselu.

Návrh zákona předložila zákonodárcům vláda na základě rozhodnutí nejvyššího soudu, podle něhož takový závažný krok musí kabinetu schválit parlament.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy