Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži to dál vře: Demonstrace zasáhly i centrum města, policie už zadržela 250 osob

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž – Konec minulého týdne v Paříži byl velmi divoký. V pátek i v sobotu se v ulicích pařížské metropole opět protestovalo proti policejní brutalitě a údajném násilném napadení mladého černocha Thea, ke kterému došlo na začátku měsíce.

Jak uvádí list The Telegraph, na sobotní akci se sešlo asi 2300 demonstrantů, včetně fotbalisty Liliana Thurama. Malé skupiny se postupně odtrhly od davu a házely kameny na pořádkovou policii, většinu z nich ale policisté dokázali svými štíty odrazit. Třináct lidí bylo zatčeno.

Podle některých zpráv byl jeden důstojník zraněn, jeho zranění by ale neměla být vážná.

V souvislosti s údajnou policejní brutalitou a napadením mladého černocha Thea, který byl podle svých slov policisty análně znásilněn obuškem, pokračují i nepokoje na chudých pařížských předměstích. Ty ve větší či menší míře probíhají více než dva týdny, policie už kvůli nim zadržela více než 250 osob.

V posledních dnech se protesty přesunuly i do centrálních oblastí v Paříži, panují proto obavy z opakování nepokojů z roku 2005 ve Francii, které vyvolala smrt dvou mladých lidí, kteří byli zabiti elektrickým proudem, když utíkali před policií do elektrárny, uvádí The Telegraph.

Policie proto kolem demonstrantů v sobotu na Place de la République v centru města zřídila bezpečnostní kordon, na vše ze vzduchu dohlížel také vrtulník. Demonstranti měli transparenty s nápisy jako „Spravedlnost pro Thea". Místní stanice metra byla uzavřena a v daný den byl v okolí také zakázán prodej alkoholu.

Podle účastníků demonstrace čelí mladí arabští a černošští muži pravidelnému policejnímu obtěžování. Dominque Sopo, vedoucí skupiny SOS Racisme řekl: „To, co se stalo Theovi, není ojedinělý případ. Je to strukturální problém policejního násilí, Francie musí hledat řešení.“

Přiznal také, že byl po setkání s premiérem Bernardem Cazeneuvem zklamán. „Nebyla navržena žádná konkrétní řešení a nebyla navržena a zavedena žádná opatření,“ dodal.

Protirasistické skupiny volají po změně policejní politiky a vytvoření policejních jednotek speciálně přidělených do problémových čtvrtích, které by mohly zlepšit vztahy s místními komunitami.

Pro mnoho Francouzů jsou pařížská předměstí kriminalitou prolezlé no-go oblasti, sami policisté si stěžují na časté útoky ze strany drogových gangů.

Marine Le Penová, krajně pravicová kandidátka na prezidentský úřad, tlačí na vládu, aby zakázala protesty z úcty k policii, která zajišťovala a zajišťuje veřejnou bezpečnost během francouzského stavu nouze vyhlášeného po teroristických útocích.

Témata:  Paříž policie Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy