Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský oligarcha má smůlu. Rakouský soud souhlasí s vydáním Firtaše do USA

Dmitr Firtaš
Dmitr Firtaš
Foto: theins.ru

Vídeň - Ukrajinský oligarcha Dmitr Firtaše má být vydán do Spojených států, kde je podezřelý z korupce. Souhla s extradicí dnes vyslovil Vrchní zemský soud ve Vídni. Firkaš tvrdí, že je jeho stíhání v USA politicky motivované.

Firtaš měl za někdejšího proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče na Ukrajině díky těsným stykům s Ruskem velký vliv.Byl v úzkém kontaktu s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem.

Firtaše zadržela rakouská policie v roce 2014 ve vídeňském sídle jeho firmy na žádost FBI. Brzy byl jeden z nejbohatších Ukrajinců propuštěn na rekordní kauci 125 milionů eur, ale do uzavření vydávacího řízení nesmí opustit Rakousko. V dubnu 2015 zemský soud ve Vídni rozhodl, že Firtaše nevydá. Vrchní soud dnes ale rozhodnutí zvrátil.

Firtaš podle amerických vyšetřovatelů uplácel politiky ve snaze získat licence pro obří důlní projekt v Indii. Na úplatky podle USA vydal 18,5 milionu dolarů, spolupráce se ale nakonec neuskutečnila.

Témata:  Rakousko Dmitr Firtaš USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy