Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrola SIM karet, elektronické náramky. Německo chce zjednodušit deportace migrantů

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Deportace neúspěšných žadatelů o azyl budou se v Německu zjednoduší. Nařízení, které dnes schválila spolková vláda kancléřky Angely Merkelové, umožní kontrolovat mobilní telefony a SIM karty uprchlíků. Počítá se také s nasazením elektronických náramků v některých případech.

Do Německa za poslední dva roky přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Loni jich asi 55.000 odešlo dobrovolně a dalších 25.000 bylo deportováno. Letos chce spolková vláda výrazně zvýšit počty obou skupin.

Přispět k tomu má i dnes schválený návrh, který podle všeho bez problémů projde také parlamentem. Do budoucna má díky němu být jednodušší vzít do vazby před vyhoštěním cizince, kteří mohou pro Německo představovat nebezpečí. Ty, u nichž je vážný zájem na deportaci, bude také možné sledovat pomocí elektronických náramků.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) navíc získá pravomoc kontrolovat mobilní telefony a SIM karty uprchlíků, aby mohl ověřit jejich identitu.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) naproti tomu považuje opatření za rozumné a přiměřené. Zdůraznil, že BAMF bude mobilní telefony prověřovat, jen když nebude mít jinou možnost, jak totožnost zjistit. Někteří migranti se podle něj klamáním o svém původu snaží zvyšovat svoje šance na setrvání v Německu. Často přitom nemají pas, mobilní telefon ale ano.

Dnes schválená opatření počítají také s tím, že migrantům, kteří lhali o své identitě, bude možné nařídit pobyt na určitém místě nebo v určité oblasti.

V Německu bylo na konci loňského roku více než 207.000 migrantů, kteří by se měli vrátit do země původu. Zhruba tři čtvrtiny z nich dostaly od německých úřadů odklad, takže nemusí vycestovat okamžitě.

Německá vláda se odmítnuté žadatele o azyl k návratu do vlasti snaží motivovat i finančně. Letos chce na podporu dobrovolných návratů dát dohromady 90 milionů eur (2,4 miliardy korun).

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy