Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda mohutně posiluje: Pozemní síly získaly moderní technologie. Generál prozradil další plány

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva – Rusko se netají tím, že mohutně přezbrojuje. Podle nejnovějších zpráv už mají čtyři z pěti raketových jednotek ruských pozemních sil k dispozici nejnovější mobilní raketový systém Iskander-M. Letos by navíc měly pozemní sily dostat i další výzbroj.

Iskander-M je moderní ruský raketový komplet odpalující taktické balistické rakety země-země krátkého doletu. Hlavní předností střel Iskander-M je vysoká šance penetrovat tu nejpokročilejší protivzdušnou obranu (PVO) nepřítele a ničit klíčové vojenské a civilní objekty - velitelská stanoviště, komunikační uzly, radarová stanoviště, letiště, elektrárny, klíčové mosty.

Právě tento komplex má podle velitele ruských pozemních sil generála Olega Salijukova k dispozici většina raketových jednotek ruských pozemních sil. „Raketové útvary pozemních sil jsou přezbrojování z operačního a taktického raketového komplexu Točka-U na operační a taktický raketový komplex Iskander-M. K dnešnímu dni obdrželo nový komplex více než 80 procent sil,“ uvedl Salijukov pro ruskou agenturu Sputnik.

Řekl, že existují plány na přezbrojení dalších dvou jednotek, které by měly být uskutečněny v letošním roce. Tím se podle něj „výrazně zvýší bojeschopnost pozemních sil“. „V roce 2017 jsou naplánovány dodávky pro pozemní vojsko zahrnující více než 1300 nových a 700 modernizovaných zbraní a dalšího vojenského materiálu," řekl s tím, že dodávka bude obsahovat také více než 500 obrněných vozidel.

Vedle dodávek nových technologií se pak Rusko soustředí také na výcvik nových sil. „Bojové školící středisko Západního vojenského okruhu je v provozu od roku 2015 a až do současnosti tam bylo vyškoleno více než 10 útvarů a vojenských jednotek. Podobná centra budou brzy vytvořena v každém vojenském okruhu. Jsou velmi výhodná - - jedna věc je plýtvat palivem, když se učí řídit a pálit, a další věc je, že je třeba nejprve cvičil na simulátoru a pak použít tank,“ dodal Salijukov.

Témata:  Ruská armáda Rusko rakety Iskander-M

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy