Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ázerbájdžán kvůli Náhornímu Karabachu stíhá archeology a biology

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Baku - Ázerbájdžánská generální prokuratura obvinila čtyři vědce kvůli jejich výzkumu na archeologických vykopávkách v Náhorním Karabachu. Situace se vyhrotila poté, co tato sporná oblast změnila ústavu.

Na seznamu jsou arménský profesor biologie Levon Episkopjan, španělská výzkumnice Yolanda Fernandezová Jalvoová a britští vědci Tania Kingová a Peter Andrews, kteří se vykopávkám na "okupovaných územích" věnují od roku 2002. Soud na ně vydal zatykač a vyhlásil mezinárodní pátrání. Zatím není jasné, zda Interpol ázerbájdžánské žádosti vyhoví.

Dané vykopávky se podle serveru Kavkazskij uzel vedou od roku 1999 a výsledky svědčí o přítomnosti lidí v dané oblasti v období starší doby kamenné, přibližně 300.000 let před naším letopočtem.

Ázerbájdžánské úřady argumentují haagskou konvencí o uchování kulturních hodnot v případě ozbrojeného konfliktu a považují terénní práce za nelegální. Vědce ázerbájdžánské ministerstvo kultury varovalo v roce 2008, loni v listopadu je diplomacie v Baku zařadila na "černou listinu".

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí minulý měsíc oznámilo, že na "černou listinu" zařadilo také 180 zahraničních novinářů, kteří navštívili Náhorní Karabach. Na seznamu je i francouzský ministr vnitra.

Podle serveru IntelliNews.com mezinárodní právo nezakazuje navštěvovat Náhorní Karabach. Nicméně Baku se tento měsíc domohlo od Běloruska vydání ruského blogera, který sporný region navštívil. Za tímto postupem se podle serveru mohou skrývat vnitropolitické důvody a snaha Baku předvést vlastnímu obyvatelstvu, že zaujímá pevný postoj vůči "porušování územní celistvosti".

Témata:  Ázerbájdžán Náhorní Karabach archeologové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy