Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská krajní pravice posiluje, Kotlebova LSNS je v průzkumech třetí

Marian Kotleba
Marian Kotleba
Foto: Reprofoto SME

Slovensko - Podle průzkumu veřejného mínění agentury Focus je krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) je třetí nejoblíbenější stranou na Slovensku. Strana, která se hlásí k fašistickému Slovenskému štátu, chce odchod Slovenska z EU a NATO.

LSNS předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby by získala 10,4 procenta hlasů rozhodnutých voličů. To by byl lepší výsledek, než jakého strana dosáhla v loňských volbách.

Vůbec nejpopulárnější stranou zůstala se ziskem 25,5 procenta Ficova sociální demokracie (Směr-SD), jejíž obliba se ale pohybuje blízko dlouhodobých minim. Na druhém místě skončila opoziční strana Svoboda a solidarita s podporou 13,8 procenta.

Podle sondáže by koalice Směru-SD, nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) a strany Most-Híd přišla o stávající většinu ve sněmovně.

Obliba SNS u voličů klesla po zveřejnění informací, že šéf SNS a předseda parlamentu Andrej Danko byl asi půl roku po volbách a po vstupu SNS do vládní koalice povýšen až o osm hodností na kapitána v záloze.

Témata:  Slovensko Marián Kotleba Robert Fico

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy