Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský úředník chtěl podle policie za dotace nehorázné úplatky

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Korupci při rozdělován dotací neřeší pouze Česká republika. Slovenská policie obvinila pracovníka zemědělské platební agentury (PPA), že od podnikatelů vyžadoval úplatky. A to nemalé. Hrozí mu až osm let za mřížemi.

Zaměstnanec agentury požadoval úplatky ve výši 19.700 eur (532.000 Kč) od podnikatelů, kteří chtěli od agentury dotace v celkové výši 981.000 eur (26,5 milionu Kč). Část z požadované sumy pracovník získal, při přebírání jednoho úplatku ho ale zadrželi policisté.

Vyšetřovatel obvinil i jednoho z podnikatelů, který podle policie úplatek poskytl a kterému za to soud může vyměřit až tříletý trest vězení. Policii při odhalení korupce pomáhal nejmenovaný svědek. Novinářům to dnes řekl policejní prezident Tibor Gašpar.

Slovensko si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce za loňský rok pohoršilo o čtyři místa a skončilo na 54. příčce. Ze států evropské osmadvacítky horší výsledek než Slovensko zaznamenalo jen šest států.

Premiér Robert Fico, který stojí v čele slovenské vlády nepřetržitě od roku 2012 a který byl premiérem i v letech 2006 až 2010, se v reakci na zmiňované obvinění přihlásil k potřebě zakročit proti podezřením z korupce. "Když je dnes vnímání korupce takové, jaké je, musíme dávat konkrétní příklady, kde je země schopna zakročit," řekl.

Podle Fica je ovšem nezbytná pomoc občanů, v této souvislosti vybídl ke spolupráci například vedení měst a obcí, které často čerpají dotace. "Pokud nebude mít stát odpovídající informace a lidi, kteří budou připraveni spolupracovat, a pokud nebudou mít ochotu zapnout mikrofon a kameru (...) s vědomím, že kolem nich je deset policistů, stěží se pohneme z místa," řekl Fico.

Témata:  Slovensko korupce dotace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy