reklama

Pařížský klimatický plán, který nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997, podepsali zástupci téměř 200 zemí. Podle dohody se má globální oteplování udržet pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého.

Trump se během volební kampaně netajil přesvědčením, že klimatická smlouva poškozuje americké hospodářství. Po volbách své stanovisko stejně jako v řadě jiných případů zmírnil, avšak jeho poradci trvají na tom, že prezidentův názor na klimatické změny zůstává dál kritický.

Podle WSJ má šéf Bílého domu v úmyslu v brzké době podepsat nejméně dva exekutivní příkazy, které mají zahájit ústup vlády od regulací, jež v zájmu ochrany životního prostředí prosadil exprezident Barack Obama. Ivanka s manželem prý Trumpa přesvědčili, že by měl z formulace svých dekretů vypustit kritické zmínky o pařížské dohodě, podepsané předloni v listopadu. Nový text prý žádné zmínky o tomto dokumentu neobsahuje.

Změna formulací dekretu o ochraně životního prostředí je podle listu The Wall Street Journal důkazem vlivu, který v Bílém domě má americká "první dcera" a její muž Kushner.