Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šikovní muži jsou na ústupu. Podle studie jsou méně zruční než ženy

Opravdu je éra šikovných mužů u konce?
Opravdu je éra šikovných mužů u konce?
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Pryč jsou doby, kdy muži dokázali opravit vše, co jim přišlo pod ruku. Stále častěji se i jim stávají zranění a drobné nehody, a nová studie odhalila, proč tomu tak je. Zjistila totiž, že muži mají větší sklony dělat doslova idiotské věci, než ženy.

Existuje už řada studií, které došly k závěru, že muži častěji než ženy míří na pohotovost se zraněními způsobenými různými nehodami. To ovšem může způsobovat fakt, že muži častěji provozují kontaktní či vysoce rizikové sporty nebo jsou zaměstnáni v rizikovějších povoláních.

Podle časopisu Britské lékařské asociace BMJ ale existuje zvláštní třída "idiotského rizika". Do ní patří takové aktivity, kde se riziko opravdu, ale opravdu nevyplatí - a výsledek je děsivý.

Pro posouzení toho, jaký je poměr mužů a žen podstupujících idiotské riziko, se BMJ podíval na vítěze takzvaných Darwinovských cen za posledních 20 let. Tyto humorně míněné ceny nominují a oceňují ty, kdo provedli něco, co natolik protiřečí běžnému zdravému rozumu, že při tom přišli o život. A podle Darwina jsou tyto ceny nazvány proto, že podle autorů cen tito pitomci vlastní smrti vylepšili evoluční genofond lidstva.

Za sledované období bylo z 318 ověřených nominací 282 mužů a jen 36 žen. Muži tedy tvořili bezmála 89 procent a mimo jiné se mezi nimi objevili muž, který se rozhodl svézt za vlakem tak, že za něj zahákl nákupní vozík a posadil se do něj; vlak ho usmýkal k smrti, terorista, který poslal bombu v dopise, ale nedal na něj dostatek známek; dopis se mu vrátil, a on ho bezmyšlenkovitě otevřel nebo muž, který se rozhodl provést ozbrojenou loupež v obchodě - konkrétně v obchodě se zbraněmi, plném střelných zbraní a ozbrojených zákazníků; a navíc před obchodem parkovalo policejní auto - s ozbrojenými policisty.

Vědci tvrdí, že zjištěné výsledky odpovídají jejich premise, že muži jsou ochotnější dělat pitomější věci - ale proč tomu tak je, to zatím i vědeckým mozkům zůstává záhadou.

Témata:  muži ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy