Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký bratr vás vidí. Televize poslouchají, co si říkáte, data posílají dál

Samsung
Samsung
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn - Televize značky Samsung jsou ve světě velmi oblíbené a i Češi si oblíbili jejich řadu Smart TV. Ta má ale kromě řady technických vychytávek i jednu velkou nevýhodu, může totiž poslouchat, co se u vás doma děje. A záznamy hovorů z vašeho bytu následně zasílá dál.

Na problematiku ztráty soukromí upozornil jako první portál Daily Beast, který uvádí, že Samsung sice věc nekomentuje, veřejně se k ní ale přiznává. A to hned v manuálu k televizi, kde na tento problém sám upozorňuje.

"Vezměte na vědomí, že všechna vyřčená slova, včetně osobních informací a dalších citlivých údajů, budou uložena a odeslána třetí straně". Podobná věta se nachází na mnoha návodech k používání televizí této značky. Sám Samsung tvrdí, že data neukládá ani nijak jinak nepoužívá, už ale nezodpovídá otázku, kdo je ona třetí strana, o které se hovoří.

Následně však vyšlo najevo, že onou třetí stranou je společnost Nuance Communications Inc., americká firma, která celosvětově zaměstnává přes 10 tisíc lidí. Specializuje se právě na komunikaci a telekomunikaci skrze moderní systémy včetně internetu a práci se slovy a s textem. Jak přesně ale data získaná z domácností používá už není jasné.

Server BBC upozornil, že záznam zvuku z místnosti je aktivní pouze tehdy, pokud uživatel televize používá funkci na rozpoznání hlasu. To je také zároveň způsob, jak nechtěného špeha ve vašem bytě vypnout. Stačí si v menu otevřít nastavení a v záložce funkcí Smart rozpoznání hlasu zablokovat.

Témata:  Samsung televize špehování

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy