Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skryté pozadí německého útoku: Policie hledá motiv činu řidiče

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Heidelberg (Německo) - Němečtí vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda sobotní incident v německém městě Heidelberg byl skutečně nepříčetnou jízdou psychicky labilního muže. Dnes to uvedla televize NTV.

Muž, jehož totožnost nebyla zatím zveřejněna, najel v sobotu v Heidelbergu osobním autem do skupiny osob na pěší zóně. Tři lidi zranil, jednoho z nich smrtelně. Řidič, kterého policie při zadržení postřelila, je mimo ohrožení života, nemohl být ale zatím ještě vyslechnut. Mluvčí heidelberské policie už v sobotu vyloučil, že by šlo o teroristický čin. Motiv spočívá v psychice útočníka, řekl bez dalších podrobností agentuře APA.

Řidičovou obětí se stal třiasedmdesátiletý Němec, který podlehl v nemocnici svým těžkým zraněním. Kromě něj utrpěli lehká zranění dva rakouští občané, muž a žena, jak dnes potvrdil agentuře APA mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Thomas Schnöll. Oba podle něj žijí v Heidelbergu už několik let. Utrpěli lehčí pohmožděniny a po ošetření mohli z nemocnice odejít. Podle původních informací byli při incidentu zraněni jeden Rakušan a žena z Bosny a Hercegoviny.

NTV připomněla, že policie už v sobotu uvedla, že nic nenasvědčuje tomu, že by incident v Heidelbergu měl teroristické pozadí. Útočníkem byl podle opakovaného ujištění vyšetřovatelů pětatřicetiletý Němec. "Němec bez migračního pozadí," napsala na twitteru mannheimská policie. List Rhein-Neckar-Zeitung informoval, že řidič nepochází z Heidelbergu. Podle informace agentury DPA nefiguruje v žádných policejních záznamech.

Řidič jel autem z půjčovny, šlo o černý vůz Opel Astra s hamburskou poznávací značkou. Po nárazu do chodců před pekárnou na Bismarckově náměstí v centru města řidič z auta vyskočil a s nožem v ruce se dal na útěk. Situace se vyhrotila, když narazil na policisty, kteří se ho pokusili zastavit a vyzývali ho k odhození nože. Nakonec jeden z nich vystřelil a zasáhl řidiče do břicha, popsala okolnosti incidentu NTV. Po převozu do nemocnice byl hned operován, nyní leží na jednotce intenzivní péče a už není v ohrožení života.

Témata:  Německo útok auto vjelo do davu v Heidelbergu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy