Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko zvýšilo příjmy z turistiky, mohou výrazně pomoci ekonomice

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Řecká turistika je na vzestupu. Země by z ní letos mohla získat až 14,5 miliardy eur (téměř 392 miliard Kč), což by byl nárůst až o devět procent oproti předchozímu roku.

Agentuře Reuters to dnes řekl šéf svazu řeckých turistických kanceláří SETE Andreas Andreadis. Pokud se jeho předpoklad naplní, země by se mohla vrátit k silnému hospodářskému růstu. Rizikem ale zůstává politická nestabilita.

Loni příjmy z turistiky o 6,4 procenta klesly a dosáhly 13,2 miliardy eur. Zemi navštívilo zhruba 25 milionů turistů, letos jich Andreadis čeká asi 27 milionů.

K nárůstu počtu turistů podle něj částečně přispěje i to, že se zatím nijak nezlepšil celkový obraz Egypta a Turecka, zatímco Řecko je vnímáno jako bezpečená destinace.

Turistika se na hrubém domácím produktu (HDP) Řecka podílí zhruba 18 procenty a zaměstnává pětinu práceschopného obyvatelstva.

Řecko na letošní rok plánuje růst HDP o 2,7 procenta a doufá, že se vrátí na dluhopisové trhy.

Témata:  Řecko turistika ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy