Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump poprvé řečnil v Kongresu: Kupujte americké věci a najímejte Američany

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump se ve svém prvním projevu k oběma komorám Kongresu věnoval vnitropolitickým otázkám, ale i zahraniční politice. Slíbil daňovou reformu, odvolání Obamacare či stavbu zdi na jižní hranici s Mexikem.

Trump na úvod prohlásil, že jeho administrativa napraví chyby, které byly za poslední desetiletí učiněny. Nyní podle prezidenta nastal čas, aby se Spojené státy místo obnovy zemí v zámoří zaměřily na rekonstrukci vlasti. Vyzval proto Kongres, aby schválil jeho infrastrukturní program, který počítá s investicemi ve výši jednoho bilionu dolarů (přes 25 bilionů korun) z veřejných i ze soukromých zdrojů.

Svůj infrastrukturní plán Trump přirovnal k programu někdejšího prezidenta Dwighta Eisenhowera na výstavbu dálniční sítě. Trump očekává, že tak vzniknou miliony nových pracovních míst.

Podle Trumpa nyní nastal čas, aby se Amerika po letech obnovování jiných států věnovala vlastní rekonstrukci. "Kupujte americké věci a najímejte Američany," to jsou podle Trumpa dva základní principy nového infrastrukturního projektu.

Dalším klíčovým prvkem, který pomůže nastartovat americké hospodářství, je podle šéfa Bílého domu daňová reforma. Změny, které Trump označil za historické, sníží daně firmám a uleví střední třídě. Prezident předpokládá, že díky nižším daním porostou platy a zvýší se konkurenceschopnost.

Trump během předvolební kampaně a i po inauguraci opakovaně hovořil o nezbytnosti odvolat zdravotní reformu demokratického exprezidenta Baracka Obamy.

Část proslovu Trump věnoval imigrační politice a bezpečnosti USA. Zopakoval, že již brzy se na hranicích s Mexikem začne stavět zeď a že je nezbytné, aby USA opět získaly kontrolu nad svými hranicemi. Poznamenal, že dosud mohli přes hranice proudit drogy a zločinci, čemuž je nyní konec.

Trump zdůraznil, že Spojené státy mají zájem uzavírat nová přátelství, neboť nestojí o válku a konflikty, ale o harmonii a stabilitu.

Témata:  Donald Trump USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.