reklama

Původní Trumpovo nařízení dočasně zastavovalo platnost všech amerických přistěhovaleckých programů a zakazovalo dočasně vstup do země občanům sedmi většinou muslimských států - Iráku, Íránu, Jemenu, Súdánu, Sýrie, Libye a Somálska. Když několik amerických soudů platnost dekretu zastavilo, rozhodl se Bílý dům připravit dokument nový.

Trump ho měl vydat původně už předminulý týden. Nejprve byl odložen o týden, později až do dnešního dne. Podle dnešní informace AP se ale zveřejnění dekretu očekává až "v příštích dnech".

Ze zákazu cestování z postižených arabských států v něm mají být vyjmuti držitelé trvalého pracovního povolení v USA, tedy takzvaných zelených karet, a rovněž osoby s americkým pasem. Ze seznamu postižených států má vypadnout Irák, ostatní země v něm podle AP zůstanou.

Sýrie už nemá být označena za stát, z něhož se přijímání nových uprchlíků zakazuje na neurčito. Přistěhovalecké programy mají být pro tento stát stejně jako pro ostatní zastaveny na 120 dnů. Nový dekret už nemá obsahovat formulaci o výjimce pro náboženské menšiny.