Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko přitvrzuje: Odmítnutým žadatelům o azyl nechce dávat jídlo, ani střechu nad hlavou

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Vídeň – Jak vás již server EuroZprávy.cz informoval, Rakousko hodlá zpřísnit tresty pro odmítnuté žadatele o azyl, kteří odmítají zemi opustit. Podle návrhu, který byl schválen v úterý, už nebudou mít takoví migranti nárok na pomoc od státu.

Návrh z pera vlády je zaměřen na to, aby motivovat žadatele o azyl k dobrovolnému odchodu. S těmi, kteří Rakousko nebudou chtít opustit, se úřady rozhodně mazlit nebudou.

Jak připomíná server Politico, rakouské orgány budou mít v případě schválení návrhu povinnost odmítnout poskytnout jídlo a ubytování pro migrantům, kterým byl odepřen azyl a kteří odmítají opustit zemi.

„Je to jednoduchá věc. Prostě od rakouského státu nedostanou nic, pokud nemají právo zde zůstat. Je to tak těžké pochopit?“ cituje agentura Reuters ministra vnitra Wolfganga Sobotku.

I on však připomíná, že nová legislativa, kterou musí schválit Parlament, je navržena tak, aby migranty motivovala k dobrovolnému návratu do rodné země. Dodal, že momentálně země poskytuje základní služby asi 4 tisícům lidí, kteří by měli odejít. Pokud zákon projde, dotkne se asi poloviny z nich.

Konkrétně půjde o ty, kteří jsou považováni za dostatečně zdravé na cestu do svých domovských zemí. Většina odmítnutých žadatelů o azyl v Rakousku v roce 2016 pocházela z Afghánistánu, Pákistánu a Nigérii. Žadatelé o azyl, kteří lžou o své identitě také mohou čelit pokutě 5,000 eur nebo si mohou odsedět tři týdny ve vězení.

Témata:  Rakousko uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy