reklama

„Severní Korea právě uvedla, že je v závěrečné fázi vývoje jaderné zbraně schopné zasáhnout části USA. To se nestane!" uveřejnil Trump na svém Twitterovém účtu v lednu. O několik týdnů později, KLDR provedla raketový test. Tato provokace, spolu s zavražděním Kim Čong-unova odcizeného nevlastního bratra v Malajsii, zřejmě byly příčinou dramatického a nevídaného posunu americké politiky, který znepokojuje mnohé úředníky a americké spojence.

Zástupkyně poradce pro národní bezpečnost, K. T. Mcfarlandová, konzultovala s jinými úředníky řešení čerstvé série severokorejských provokací. Na zasedání, které se konalo před dvěma týdny, úředníci diskutovali plán nacházející se „mimo hlavní proud." Podle The Wall Street Journal, McFarlandová požadovala, aby byly brány v potaz všechny možnosti, včetně uznání KLDR jako jaderného státu a přímého vojenského konfliktu.

Tyto návrhy, které jsou v současné době prověřovány ještě před tím, než budou dány na posouzení Trumpovi, zcela jistě vyvolají obavy v Číně, dlouholetého severokorejského spojence. Navíc, mnozí odborníci se obávají, že přímý vojenský konflikt by mohl vyvolat totální válku, včetně dělostřelecké palby směřující na Soul, hlavní město Jižní Koreje.

Ještě více znepokojující je možnost dalších severokorejských provokací, které by mohly posunout tento scénář více do reality. Vzhledem k tomu, že USA a Jižní Korea provedly svá roční vojenské cvičení „Foal Eagle" a „Key Resolve," které zahrnují 17 000 amerických vojáků a systémy protiraketové obrany THAAD (Terminal High Altitude Air Defense), odborníci se domnívají, že provokace ze strany KLDR jsou vysoce pravděpodobné.