Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební právo už od šestnácti let? Volí hlavně důchodci, vysvětlují předkladatelé návrhu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Volební právo v Německu mají jen občané starší 18 let. Vládní sociální demokracie (SPD) i opoziční Zelení chtějí, aby se už šestnáctiletí mohli účastnit voleb. Jejich návrh patrně neprojde kvůli odporu CDU/CSU.

Letošních parlamentních voleb se může zúčastnit 61,5 milionu oprávněných voličů. Největší část z nich tvoří lidé starší 70 let (20,7 procenta) a lidé ve věku 50 až 60 let (20 procent). Voličů ve věku 18 až 30 let je naproti tomu jen 15,4 procenta.

"Už nyní existuje nerovnováha mezi oprávněnými zájmy mladých a zájmy seniorů. Bylo by jen férové, dát mladším větší politickou sílu," je přesvědčena generální tajemnice sociálních demokratů Katarina Barleyová.

"Chceme prosadit snížení volebního věku na 16 let, aby mohli mladí lidé politiku aktivně spoluvytvářet," říká také předsedkyně poslanců za Zelené Katrin Göringová-Eckardtová.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové změnu odmítá. Nedává podle ní smysl, aby mladiství ve věku 16 let mohli volit, ale v dalších ohledech nadále plnoletosti nabývali až v 18 letech.

Témata:  Německo volby v Německu Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy