Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O občanství přišlo už1707 Slováků, doplatili na kontroverzní zákon

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Kvůli zákonu zakazujícímu dvojí občanství přišlo o slovenský pas již 1707 Slováků, nejčastěji se stávají občany České republiky.

Podle údajů slovenského ministerstva vnitra se 448 Slováků bylo nuceno vzdát slovenského pasu kvůli přijetí českého občanství, dále pak německého (412) rakouského (242) a britského (159) občanství. Informuje o tom internetové vydání slovenského listu Hospodárske noviny.

Příčinou je zákon o státním občanství z roku 2010, který významně omezuje možnost dvojího občanství.

První vláda Roberta Fica úpravu přijala v reakci na to, když se sousední Maďarsko rozhodlo ulehčit příslušníkům své menšiny za hranicemi získání maďarské státní příslušnosti. Slovenský kabinet měl obavu, že by slovenští Maďaři, kteří tvoří asi 8,5 procenta obyvatel Slovenska, hromadně usilovali o získání občanství sousední země. Pro maďarský pas místo slovenského se do letošního března rozhodlo ale pouze 88 občanů Slovenska.

Dvojí občanství lze mít na Slovensku jen tehdy, pokud bylo cizí občanství nabyto narozením nebo manželstvím. Ztráta občanství mimo jiné znamená, že lidé přijdou o možnost působit ve veřejných funkcích, například jako poslanci.

Témata:  Slovensko státní občanství zákony

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy