reklama

Novináři navštívili uprchlický tábor Khazir, který leží v iráckém Kurdistánu. V objektu žije asi 37.000 uprchlíků - sunnité, šíité, jezídé i křesťané žijí společně na jednom místě už několik měsíců. Velká část z nich přišla do tábora v posledních několika dnech v důsledku masivního útok irácké armády, která se pokouší získat západní část Mosulu.

„K útěku nás donutil hlad, museli jsme se dostat pryč z té hrůzy. Oni – Daeš – nás nutili jíst zvířecí výkaly,“ popisuje jedna uprchlice. Lidé podle novinářů tvrdí, že se bojovníci IS začali schovávat mezi civilisty v jejich domech, koaliční síly to od bombardování neodradilo.

„Bylo to těžké. Všechno, co jsem 70 let budoval, jsem tam ztratil. Bojovníci IS byli mezi námi - mezi civilisty. Nikdo nedělal žádný rozdíl, když nás bombardovali. Bylo tam tolik obětí,“ vypráví další muž. Uprchlíci se domnívají, že to teroristé dělali schválně – nešlo jim o to skrývat se, ale spíše způsobit tolik škody a civilních obětí, jak jen je to možné.

„Když bojovníci IS viděli, že stíhačky plánují začít bombardovat, zamíchali se mezi civilisty. Umírali jsme spolu,“ popisuje žena. Intenzivní bombardování prý zničilo celé domy, a zabilo celé rodiny uvnitř. Jedna uprchlice tvrdí, že nálet koalice zabil celou sedmičlennou rodinu přímo před jejíma očima.

„Bylo to hrozné, a děti byly vyděšené. Dům ležící jen dvacet metrů od nás byl zničen při náletu - a my jsme utíkali,“ řekla. „Bombardování bylo tak intenzivní. Celé rodiny byly zabity. A lidé z IS se schovávali mezi námi,“ vzpomíná.

Civilisté uprchli z města kvůli krutosti a neřesti IS, žízni a hladu - ale také kvůli koaličním náletům, tvrdí novinář. Ten poukazuje na fakt, že neexistuje žádný bezpečný průchod z obleženého města a že lidé riskují své životy. Na otázku, čeho se bojí víc - zda IS nebo koalice, někteří odpověděli: „Obou. Bojíme se Daeš i osvobození.“

Bitva o Mosul si už vyžádala několik tisíc zraněných a mrtvých. Irácká armáda zahájila akci na osvobození města 17. října, po 100 dnech se Američany podporované koalici podařilo získat východní část města. Dne 19. února začal boj také o oblast na západ od řeky Tigris.

Jak bitva zuří, zvyšuje se počet civilistů, kteří se pokouší opustit obležené město. Podle odhadů je ale stále asi 750.000 obyvatel uvězněno přímo v Mosulu. Při bojích o západní číst města prchá více civilistů než v předchozí fázi osvobozovací operace. Podle OSN od 19. února uprchlo už asi 28.400 občanů západního Mosulu. Podle UNICEF ji  v průběhu zhruba jednoho týdne opustilo také asi 15.000 děti.