Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fillonova žena promluvila: Pro manžela jsem skutečně pracovala, platil mi jako komukoli jinému

François Fillon
François Fillon
Foto: Facebook

Paříž - Manželka francouzského prezidentského kandidáta Françoise Fillona prohlásila, že pro svého chotě vykonávala skutečnou práci, za kterou jí platil jako komukoli jinému. Podporuje jej v tom, aby prezidentský souboj dotáhl do konce, řekla v rozhovoru s nedělníkem Le Journal du Dimanche.

Kandidát umírněné pravice se ocitl ve vážných problémech právě kvůli tomu, že odměny jeho ženy řeší policie a Fillon čelí rostoucímu tlaku na své odstoupení.

"Potřeboval někoho, kdo provede jeho práci. Kdybych to nebyla já, musel by zaplatit někomu jinému, tak jsme se rozhodli, že to budu já," řekla Penelope Fillonová ve vůbec prvním rozhovoru od vypuknutí aféry. Dodala, že denně podporuje svého manžela v tom, aby "pokračoval až do konce", ale konečné rozhodnutí ve věci kandidatury je plně na něm.

Fillon na dnešek chystá velké shromáždění svých stoupenců, které má ukázat, že má na pravici stále podporu. Rostoucí počet republikánů se však kvůli jeho potížím přiklání na stranu konkurenta Alaina Juppého a v jeho prospěch hrají i nejnovější průzkumy veřejného mínění.

Skandál kolem Fillona propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč). Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Fillon kauzu označil za spiknutí levicových sil a odmítl se své kandidatury vzdát.

Témata:  Francie François Fillon volby ve Francii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy